Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Šaty robia človeka

Viktória Gombitová
Sociálny pracovník – odborný zástupca
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.

Výber oblečenia pre seniorov je veľmi dôležitý. Odev by mal byť ľahký, jednovrstvový a z prírodných materiálov. Váš blízky by mal byť oblečený v čistom a pohodlnom oblečení. Štýl obliekania prispôsobujeme predstavám blízkeho, dôležitý je však komfort počas celého dňa i noci.

Podporujte samostatnosť v obliekaní

Ak je váš blízky samostatný v obliekaní, nemusíte mu pomáhať. Je dobré, ak ostanete v jeho blízkosti a pomôžete mu, len keď to bude naozaj potrebovať. Schopnosť samostatne sa obliecť buduje sebadôveru a tiež udržuje telo v pohybe. Zabezpečte blízkemu pomôcky, ktoré mu pomôžu v obliekaní. Sú to napríklad obuváky na topánky, ponožky alebo pančuchy, ktoré zabránia tomu, aby sa váš blízky musel hlboko predkláňať a zohýbať, pretože by mohol spadnúť.

Ako postupovať pri obliekaní Vášho blízkeho:

1. Posúďte jeho pohybovú aktivitu a ochotu spolupráce.
2. Vyberte vhodné miesto na prezliekanie, ktoré je pohodlné a diskrétne.
3. Požiadajte ho o spoluprácu a vopred mu vysvetlite postup.
4. Oblečenie a ďalšie pomôcky si pripravte na dosah.
5. Blízkeho
uložte do vhodnej polohy.
6. Ak je váš blízky čiastočne mobilný, nahraďte len tie úkony, ktoré nevie vykonať sám.
7. Najprv sa oblieka chorá/imobilná časť tela a až potom zdravá. Pri vyzliekaní to platí opačne.


Možné chyby pri obliekaní, obúvaní:


1. Príliš veľké, tesné oblečenia
2. Poškodený, potrhaný odev
3.Odev s chýbajúcimi gombíkmi, šnúrkami, prasknutou gumičkou, poškodeným zipsom a pod.
4. Oblečenie príliš ,,naľahko“
5. Nezohľadnené požiadavky blízkeho
6. Obuv, ktorá tlačí
7. Nepevná obuv, s voľnou pätou.

Pri obliekaní je potrebné si uvedomiť, že mnohí seniori trpia pocitom chladu. Preto ich obliekame primerane sezóne. Nohy by nemali byť obnažené. Po vysadení do kresla, či vozíka oblečte blízkemu nohavice, v prípade obmedzení v obliekaní, napríklad pri deformácii končatiny,  či prítomnej sadre, si pomôžeme dekou.

Celý deň v pyžame?

Ak je váš blízky čiastočne mobilný a počas dňa sa pohybuje voľne alebo pomocou mobilizačných pomôcok, nenechávajte ho celý deň v pyžame. Oblečte ho do pohodlného domáceho oblečenia. Zvýšite tým jeho pocit dôstojnosti a pred prípadnou neočakávanou návštevou sa bude cítiť komfortnejšie a pohodlnejšie. Spánok v pyžame a aktivity v dennom oblečení pomáhajú budovať pravidelný režim, podporujú aktivitu a zvyšujú záujem o ďalšie činnosti. Ak príde nečakaná návšteva a blízky je v pyžame, prípadne ho musíte niekam rýchlo previesť, použite župan  a uzatvorenú obuv alebo aspoň deku na prikrytie. Ochránite tak jeho intimitu pred zrakmi cudzích ľudí a zároveň jeho telo udržíte v teple.

Takto je to bezpečné!

Nepevná obuv býva často príčinou úrazov seniorov.

Po ukončení obliekania položte blízkemu kontrolnú otázku, či je ,,takto“ spokojný.




Zdroj:

FABIANOVÁ, Z. a kol. 2016. Ako sa postarať o blízkeho. Humenné: ZSS Slnečný dom, n.o., 2016.  54 s. ISBN 978-80-972331-0-5.

Ďalšie články od blogera:
Viktória Gombitová

Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.