Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Keď je cukru málo

Marianna Kličová a Anna Sninčáková
Vedúca sestra
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Tímová sestra
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Civilizačné ochorenia na nás striehnu na každom kroku. Veľa sa o nich píše, médiá nám ponúkajú typy ako s nimi bojovať, predkladajú zaručené recepty „ako na to“. Zvýšený tlak/hypertenzia, obezita a mnohé iné nás dobiehajú a či chceme alebo nie nepostihujú len seniorskú populáciu, ale prekvapujú nás v čoraz mladšom veku. Platíme daň za konzum, pohodlie, nedostatok fyzickej aktivity, stresy, fajčenie. Prepáčte, dúfam, že nikoho neurazím ak poviem, že čiastočne platíme daň aj za svoju lenivosť. Jednoducho za „sladký život“.   A s cukrom, tým našim večným bielym nepriateľom i priateľom zároveň  súvisí aj ďalšie „novodobé“ civilizačné ochorenie – cukrovka. Názov „diabetes mellitus“ znamená aj „medový prietok.“ No, neznie Vám to sladko?


V dlhodobej starostlivosti sa s ňou stretávame až pričasto. Cukrovka je chronické metabolické ochorenie, ktoré vzniká ako následok poruchy tvorby, uvoľňovania alebo využitia inzulínu.  Glykémia (hladina cukru v krvi) závisí od mnohých faktorov a to množstva a charakteru prijatej potravy, fyzickej aktivity a námahy, stresu, aktivity iných hormónov, ale  aj od prirodzených výkyvov počas dňa. Hodnoty glykémie  sa pohybujú  od 3,3 do 6,0 mmol/l, po jedle do 7,5 mmol/l.

Často riešime komplikácie tohto ochorenia. Nehojace sa rany, poškodenia sietnice, obličiek, nervov, ciev. Občas  hyperglykémiu /zvýšená hladina cukru v krvi/ alebo hypoglykémiu, ktoré vážne ohrozujú život klienta.

Ak si myslíte, že ste sa s ňou nikdy nestretli, pretože nemáte cukrovku, ste na omyle. Poznáte ten pocit, že skoro odpadávate od hladu, potia a trasú sa vám ruky, ste unavení..? Ste v hypoglykémii! „Fyziologickej“. Rýchlo siahnete po niečom chutnom , čo máte poruke a za pár chvíľ ste „vyliečení“. Takto to funguje pri zdravom organizme.

K hypoglykémii pri cukrovke dochádza v prípade, keď je v tele  príliš vysoká hladina inzulínu, čo sa stáva, ak si diabetik pichne inzulín  alebo užije antidiabetiká  a zabudne sa najesť alebo zje menej hodnotnú potravu, je vystavený nadmernej fyzickej záťaži, stresu...K typickým prejavom patrí únava, slabosť, bolestí hlavy, nadmerné potenie, pocit hladu poruchy motoriky, kŕče, nezrozumiteľná artikulácia, až  bezvedomie – hypoglykemická kóma. Niekedy sa stáva, že sa príznaky podobajú stavu opitého človeka. Nedajte sa zmiasť....

Z praxe si pamätám na pomerne mladého klienta, ktorého sme ošetrovali. Bol v bdelej kóme, mal nezvratne poškodený mozog  ako následok ťažkej hypoglykémie. Stalo sa to doma, nemal nikoho, kto by mu pomohol a stav trval dlho. Preto je potrebné rýchlo reagovať...

         Ako  hypoglykémiu zdolať? Pre rýchle doplnenie hladiny cukru v krvi sú vhodné potraviny, ktoré obsahujú veľa cukru, ale súčasne malo tukov. Vhodné sú sladké nápoje, čaj, džús, alebo kocka cukru. Pri závažnej hypoglykémii treba vyhodnotiť, či je človek schopný prehĺtať. Pri poruche vedomia by totiž mohol vdýchnuť tekutinu. Je teda vhodnejšie dať cukor pod jazyk alebo medzi líce a zub,  prípadne iba potrieť pery sladkým  koncentrátom a samozrejme privolať RZP.

V našich zariadeniach zvyčajne hypoglykémiu zvládneme, bez potreby prekladu klienta do nemocnice.

         A na záver.... ako jej predchádzať ? Univerzálne pravidlo neexistuje. Najoptimálnejšie je dodržiavať režim diabetika, monitoring glykémie, príjmu potravy. Zvýšená opatrnosť je na mieste u seniorov, ktorí často trpia nechutenstvom, alebo odmietajú potravu. Vieme o tom svoje, často s tým bojujeme.

Ďalšie články od blogera:
Marianna Kličová a Anna Sninčáková

Bloger nemá žiadne ďalšie články.
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.