Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Poriadok a systém chránia vyťaženú myseľ sestry

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
INFORMÁCIA, každý deň či chceme, či nie, stále sa nás dotýka. Nie jedna, ale obrovské množstvá. Z masovo komunikačných prostriedkov, od ľudí z rodiny, v práci alebo len tak na ulici. Ako s tou, či onou informáciou naložíme je individuálne. 

V zdravotníckych a sociálnych službách je veľmi dôležité informácie správne posúvať. Už od vzniku prvých kliník a nemocníc, až po súčasnosť a našu uponáhľanú dobu, si zdravotné sestry odovzdávali služby a dôležité informácie zo zmeny na zmenu. Sestru počas dňa osloví množstvo pacientov, príbuzných, lekárov kolegýň... Ďalšie informácie dostávajú na stôl vo forme správ, výsledkov vyšetrení, telefonátov. Sestra od rána pracuje, vykonáva preväzy, odoberá krv, dávkuje lieky, to všetko sú obzvlášť zodpovedné činnosti. Sestry sú pod veľkým  pracovným tlakom . Ich psychika dostáva zabrať. Sú to veci, ktoré, ak niekto nebol zdravotnou sestrou, iba ťažko pochopí.

V našich centrách sa s informáciami snažíme nakladať efektívne. Uprataný stôl, zakladače, obaly, šanóny, zvýrazňovacie markery, potriedená dokumentácia a archív. Všetko musí mať svoje miesto. Telefónny zoznam, nástenka, checklisty, všetko vylepšujeme, označujeme. Pracujeme s informáciou. Lieky sú triedené v na mieru vytvorených liekových skriniach, samozrejme podľa abecedného zoznamu. Vymysleli sme si svoj vlastný kufrík záchrany. Keď je potrebné rýchle oživovanie a čaká sa sanitku , rozhodujú sekundy. Sestra ihneď berie kufrík a realizuje potrebné záchranné úkony. Informácia musí byť podaná zrozumiteľne, včas a najlepšie zaznamenaná. Desiatky pečiatok pre rôzne situácie šetria čas i vyťaženú myseľ sestry a zároveň „nútia“ nezabudnúť na niektorý z dôležitých aspektov záznamu. To je len zopár príkladov efektívnej práce , ktorých zoznam sa snažíme neustále rozširovať v záujme efektívne organizovať činnosti, skracovať ich zbytočnú prolongáciu, redukovať riziko ich nesprávneho výkonu, šetriť čas, chrániť myseľ pracovníkov, organizovať bezpečný prenos informácií, byť pripravený na obhajobu svojej práce ...

U nás je zvykom značiť všetko do kalendára. Informácie triedime hierarchicky, vieme kto má koho informovať, či kde zaznamenávať. Snažíme sa odbremeniť zdravotné sestry od informácií, ktoré sú pre nich navyše a ktoré majú byť riešené v kompetenciách vedúcich úsekov ošetrovateľskej starostlivosti, sociálnej sféry, či rehabilitácie. Chceme mať naše tímové sestry oddýchnuté, usmiate, veselé a plné entuziazmu.

Stratégia je jasná, táto nálada nášho personálu sa prenáša na klientelu a s úsmevom sa nám pracuje lepšie ....

Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.