Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Dobrý tím buduje vzájomná empatia

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Dnes budem rozprávať nie o našich klientoch,  ale o nás, ktorí sa o bezvládnych seniorov staráme. 

Pre úspech organizácie je dôležitá mravenčia práca každého zamestnanca. Stále sa opakuje dôležitosť empatie voči pacientom , takmer nikdy sa však nehovorí o empatii voči kolegovi. Je to pritom kľúčový „tímbildingový“ aspekt . Pochopiť, prečo nás kolegyňa - pani upratovačka prosí o maličkosti, ktoré sú pre ňu také podstatné. Počnúc vrchnou sestrou ktorá nás musí deň čo deň vedieť „vyskladať“ na zmenu, cez sestry a asistentov, ktorí majú tie najťažšie úlohy, čo sa týka zdravotného stavu klientely. Nesmierne dôležité úlohy má ošetrovateľský personál. Ten je defacto predĺženou rukou tímovej sestry. O pohyb, cviky, masáže a pomôcky podporujúce mobilitu, sebestačnosť, sa stará dvojica zamestnancov pre rehabilitáciu., o sociálne emočné a psychické zdravie klientov naši sociálni pracovníci. Po nás všetkých často zostáva veľa neporiadku, a preto nevyhnutne musíme vyzdvihnúť veľmi ťažkú prácu už spomínaných zamestnankýň starajúcich sa o poriadok a čistotu , a v našom zariadení je to ozaj vidieť.


Ja osobne nemám iba jednu pracovnú pozíciu (funkciu) a som za to veľmi vďačný. Preto mám viac uhlov pohľadu a viem viac chápať kolegov
, ak odo mňa žiadajú pomoc...O rozdiel v kvalite starostlivosti sa snažia naše štatutárky, často sa zapájajú do komunikácie so zamestnancami. Vedú profesionálne porady kde veru nie všetci radi chodíme, lebo sa nám to zdá nepotrebné.. No opäť, ak sa pozriem očami riaditeľky a porozmýšľam nad jej úvahami akceptujem a lepšie rozumiem prečo to všetko robí tak isto viem chápať prácu sestry a ideálny stav by bol ak by každý vedel pozerať očami toho druhého ...

Sme však ľudia rôznych pováh, často si závidíme, vnímame každú maličkosť, hľadáme chyby iných, poukazujeme na nich.

Začínajme od seba, kritizujme najskôr seba, naurážajme sa za konštruktívnu kritiku. Vytvárajme si vzťahy pracovno - kolegiálne, priateľské. Priznávam, aj ja som v práci vybuchol, kričal, cítil krivdu a cítil sa ponížený, ale iba chvíľu. Mám zopár bútľavých vŕb, dobrých kolegov, ktorí ma podržali, podporili a posúvali ďalej prejaveným záujmom o mňa. Preto im aj tým, kedysi najväčším nepriateľom odpúšťam. Snažím sa ich chápať a vnímam ich ako profesionál profesionála.

Veľmi záleží na atmosfére na pracovisku, máme veci ktoré sa systematicky vylepšujú, spomeniem pár najnovších - raňajkový snack, hudba na pracovisku,  „fajčpauza, 30 minút pre chápanie potrieb - akýsi pokec proti syndrómu vyhorenia.

ŤAHAJME ZA JEDEN POVRAZ....Naša vrchná sestra je ako tréner Realu Madrid. Krotí 40 rôznych typov pováh, stmeľuje nás, chladí naše horúce hlavy, usmerňuje hľadá silné stránky jednotlivcov, kombinuje, chápe každú jednu našu požiadavku. Radí nám často, nielen v pracovnej oblasti ale aj osobnej, vytvára putá, tvorí obrovskú Slnečnú rodinu. S ňou vyhráva všetky pracovné zápasy a radí nás - bez skromnosti poviem medzi TOP zariadenia v starostlivosti o bezvládnych

Cesta hľadania chyby v iných nefunguje . Všetci musíme na sebe pracovať a medziľudské vzťahy pestovať ako krehké rastliny, ktoré potrebujú pre svoj rast čo najlepšie podmienky.
Empatia môže byť pre ne životodárnou vodou , a preto polievajme poriadne, každý deň a každú chvíľu. Odmena bude sladká a príjemná – kolektív , do ktorého sa rád vraciam, ľudia, s ktorými sa rád stretávam
...



Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.