Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Zanedbaná hydratácia môže spôsobiť aj smrť

Emília Čopková
Tímová sestra
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Ďalšie riziko, ktoré na nás číha pri starostlivosti o vážne a dlhodobo chorého seniora je dehydratácia, teda nedostatočný príjem tekutín.

 
O hydratácii počúvame z každej strany, aká je dôležitá a nutná v každom veku. Najviac ohrozené skupiny sú samozrejme deti a taktiež naša geriatrická populácia. A prečo vlastne? Deti si neuvedomujú dôležitosť pitného režimu, ich organizmus je síce mladý, silný a ešte len vyvíjajúci sa, no napriek
tomu H2O je podstatnou súčasťou zdravého človeka. 

Čo však, ak telo je po  80tich rokoch značne opotrebované, unavené, vyčerpané?  Ľudia skôr narodení začínajú mať skôr, či neskôr problém s inkontinenciou moču, otravuje ich časté chodenie na WC. Nepociťujú smäd podobne ako deti, sú však oveľa viac ohrození dehydratáciou. S ňou súvisia aj rôzne komplikácie zdravotného stavu pacienta. Nedostatočný príjem
tekutín je vážny problém v dlhodobej starostlivosti. Na druhej strane, príčinou zvýšenej straty tekutín môže byť neprimeraná diuretická (močopudná) liečba, zvracanie alebo hnačky.

Som zdravotnou sestrou už niekoľko rokov a viem že zanedbaná hydratácia môže v niektorých prípadoch spôsobiť aj smrť. Klasickými príznakmi dehydratácie sú suchá koža i sliznice, výrazné vrásky, ale aj náhla strata hmotnosti. Nikdy neberieme na ľahkú váhu zníženie krvného tlaku, závrat, či zvýšenú telesnú teplotu. 

Ako tímová sestra v našom zariadení mám veľkú zodpovednosť a často musím preverovať a  aj dôverovať tímu ošetrovateľov, ktorí sa zodpovedne starajú o desiatky nesebestačných klientov. V mojej doterajšej praxi som sa nikde nestretla s takou prepracovanou kontrolnou činnosťou. Od dekurzov cez písomné previerky, školenia zamestnancov, systém auditov, až po kamerové kontroly. 

Myslela som si „trochu prehnané“,  no pochopila som, že na našich pracoviskách sa chyby v starostlivosti o bezvládnych minimalizujú. A je to ozaj správne!
Stále niečo vylepšujeme a tým sa aj odlišujeme. Práve kvalita poskytovania služieb je rozhodujúca. 

Napríklad, niekto si myslí veď tekutiny podávajú všade rovnako, či v nemocnici alebo v tom, či onom zariadení. Čo môžu robiť inak? Napríklad to, že každému klientovi bola priradená nádoba/džbán a presné inštrukcie pre personál a následná spätná možnosť kontroly ako nám klient pije počas dňa.
Nádoby sú kalibrované, označené mierkami po pol litre a je ozaj prehľadné a jednoduché zistiť koľko presne tekutín ten, či onen vypil. Následne mi to uľahčuje prácu ak komunikujem s lekármi ohľadom stavu klienta, prípadne píšem prepúšťacie správy a podobne. 

Som rada, že môžem pracovať v takomto profesionálnom prostredí a poskytovať ozaj kvalitné služby na vysokej úrovni a posúvať status zdravotnej sestry na miesta, kam by mal patriť.


Ďalšie články od blogera:
Emília Čopková

Bloger nemá žiadne ďalšie články.
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.