Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Trénujme v každom počasí i veku !

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Keď prídu teplé dni, v zariadení sociálnych služieb so záhradou sa nám  otvára nová dimenzia sociálnej starostlivosti.
Pobyt v záhrade, aktívny alebo aj pasívny prináša želané benefity, v podobe dobrej nálady, zlepšenia kondície, zvýšenia chuti do jedla ... teplé dni majú svoje čaro a my si ho vieme užívať. Teplými dňami však aktivita nemôže a nesmie končiť. 


Aj keď príde jeseň, vonku bolo stále viac sychravo , klientov Slnečného domu stále vidieť vo veľkom počte v krásnej záhrade. 90 ročný pán hladí našu mačku, tá spokojne pradie.  85 ročná pani sa zapája do zberu jesenných plodov záhradky pre  imobilných klientov – cíti sa užitočná. Ďalšia starenka sa potáca s metlou v ruke zametá  lístie a spomína, ako to bolo kedysi, keď bola mladá a práce na dvore bolo akoby bez konca .  Určite si neuvedomuje, že vlastne posiluje ...


Ani  pri snehovej prikrývke naša záhrada nezíva prázdnotou. Klienti v čiapkach ,  šáloch až po uši zababušení v teplých dekách,  vychutnávajú príjemné, aj keď zubaté slnko - veď sme v Slnečnom dome. Taký bol koniec roka 2016 v našom zariadení. 

Nebolo by našim starkým lepšie v teplých izbách pod perinou? Nie! Menovali sme iba zopár aktivít z desiatok možností, každá z nich však znamená užitočný tréning, od ktorého pre zachovanie kondície a života nemožno upustiť.  

Mobilizáciou proti imobilizačnému syndrómu! Imobilizačný syndróm je náš úhlavný nepriateľ, proti ktorému treba strategicky bojovať. Tento strašiak spôsobuje nemalé komplikácie u staršej populácie. Často sa vraví že chorobu je potrebné vyležať, no  pridlhý pobyt na lôžku spôsobuje zdravotné ťažkosti. Príčin môže byť mnoho, no  najčastejšie nás pripúta na lôžko ťažká buď akútna alebo chronická choroba infarkt myokardu, svalová atrofia, polymorbidita, fraktúra či onkologické ochorenie. 

 
Nehádžme flintu do žita, verme profesionálnym zamestnancom - zdravotníkom, postavia nás na nohy. Hoci len na krátky čas na hodinu denne na pár sekúnd chôdze...všetko sa ráta. Postupným zaťažovaním čo najväčšieho počtu svalstva prekrvujeme celý organizmus chránime sa pred vznikom trombózy, obyčajná vertikalizacia má veľký význam pre naše telo hoci nám sa to nezdá. 


Každý deň, zamestnanci nášho zariadenia, v duchu mobilizácie, pracne vykladajú čo najväčší počet klientov do  vozíkov a kresiel. Pomáhajú si pritom elektrickými zdvihákmi , lebo je to riadna drina. Aj takýmto spôsobom sme sa rozhodli bojovať proti imobilizačnému syndrómu. Je to fyzicky namáhavá práca, preto vzdajme hold všetkým čo nepodľahnú pasivite a pohodlnosti, ktorá je lákavou ale nebezpečnou pascou a tiež tým, ktorí cieľavedome  pomáhajú „nezaľahnúť“ navždy.

Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.