Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Na posteli bezvládnosti pomôže podložka i hrazda

Zuzana Fabianová
Generálna manažérka komplexu organizácií a služieb
TOP manažér kvality 2015
Ošetrovateľské centrum / Ošetrovateľské centrum, s.r.o.
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.

Slabšie osoby sa väčšinou na posteli nedokážu udržať vo zvýšenej polohe a zosúvajú sa smerom k nohám. Do pôvodnej polohy ich musíme pravidelne vysúvať.

Je optimálne, ak pri tomto fyzicky náročnom úkone spolupracujú dve osoby, ktoré stoja oproti sebe pri obidvoch stranách postele.

Blízkeho môžeme posúvať pomocou hrazdičky, či vsunutej podložky. Ak má blízky dosť sily, požiadame ho, aby sa poriadne držal hrazdičky , nadvihol zadok, oprel sa o päty a vysunul sa čo najviac hore. Vy mu pomôžte tým, že ho uchopíte za chrbát a druhou rukou pod stehnom, čo najbližšie k zadku, a pomáhajte pri vysunutí smerom k hornému čelu postele.

Výborný tip je použitie plátennej podložky , ktorá je zasunutá pod blízkym. Podložka pritom musí siahať od hrudníka do polovice stehien blízkeho. Pomocou rohov podložky chorého dvíhame a posúvame smerom k hornému čelu lôžka.
  Pozor pritom dajte na hlavu blízkeho, aby ste prílišnou silou nespôsobili udretie o horné čelo postele!

Pomôže aj závesná hrazda k posteli, ktorá je výškovo nastaviteľná, dostupná napr. na:

http://unizdrav.sk/tovar/116/zavesna-hrazda-k-posteli-geneva

Jej používanie nielen šetrí námahu opatrovateľovi , no u blízkeho zároveň podporuje rozvoj samostatnosti v sebaobsluhe. O možnosti zabezpečenia pomôcok uľahčujúcich pohyb na posteli  sa informujte vo výdajni zdravotníckych potrieb.

Výmena plachty je možná aj rolovaním

Plachtu je samozrejme možné vymeniť aj v prípade, že blízky ostáva na posteli. Profesionáli používajú rolovaciu techniku . Môžete si poradiť aj sami, ale samozrejme lepšie je to vo dvojici.

Blízkeho na výkon upozornite dopredu a počas celého výkonu ho povzbudzujte k spolupráci a trpezlivosti. Otočte ho nabok, zrolujte plachtu , zasuňte pod bok, nasleduje umiestnenie novej plachty, najlepšie zároveň s krížnou plachtou, ktorú máte tiež pripravenú v „rolke“. Zasuňte ju pod blízkeho po celej dĺžke (od hlavy až po päty), blízkeho otočte na opačný bok a pokračujte v odstránení starej plachty a „odrolovaní“ veľkej čistej a krížovej plachty.
     

Vhodne upravené lôžko je jednou z ciest k zabezpečeniu pohodlia blízkeho . Napnuté gumičkové prestieradlo tiež prispieva k účinnému predchádzaniu preležanín.

Za spoluprácu svojho blízkeho nezabudnite pochváliť, povzbudí ho to, a nabudúce možno budete o niečo šikovnejší .

Ak pri manipulácii blízky stoná, poraďte sa s lekárom o možnosti tíšenia bolesti.

     

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.