Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Ruku na srdce!

Michaela Bochinová
Sociálny pracovník
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
 „Ty si dal svoju mamu do „starobinca“? Veď je vás doma toľko, to sa nik nemohol   o ňu postarať???“

Stretli ste sa už niekedy s touto výčitkou? Ak ste svojho blízkeho zverili do rúk odborníkov a umiestnili ho do zariadenia pre seniorov, tak bez pochýb. Je na dennom poriadku, že sa pri výkone nášho povolania stretávame s touto dilemou blízkych. Dať, či nedať ... (otázka bytia).

Čo povedia na to susedia? Je to hriech? Zvládneme to doma... možno?! Čo ak si to potom budeme vyčítať? A čo na to mama? Zvykne si? Prečo? ... A prečo nie!

Ak sa na túto životnú dilemu pozrieme našimi očami, v žiadnom prípade nemôžeme vravieť o „odložení“ starenky, starčeka do „starobinca“, do zariadenia, aké si pamätáme z minulosti, kde pohľad na zúbožených starčekov pichal pri srdci a čakanie na smrť bolo cítiť všade vo vzduchu.

Dnes, v 21. storočí, keď pokroky sú na každom kroku, by bolo hriechom nechať si svojho blízkeho doma, postarať sa mu o jedlo, pitie, čistú bielizeň ... ale naozaj to stačí??? Základné potreby sú dôležité, ale nestačia...
 

Dokážete si v tejto uponáhľanej dobe, keď nikto nič nestíha, nájsť každý deň toľko času, aby ste si mohli k mamke, ockovi sadnúť, zaspievať si obľúbenú pesničku, prečítať knihu o tradíciách, pozrieť si fotografie z minulosti a pripomenúť si „kto je kto“, zasadiť semienka, ktoré pred očami klíčia a neskôr s radosťou pozbierať úrodu, pomodliť sa každý deň Otče náš..., pripraviť si prezentáciu na tému, ktorá seniorov zaujíma, posedieť si vonku na lavičke, „priniesť“ mu domov jarmok so zmrzlinou a cukrovou vatou, burzu, majáles..., len tak porelaxovať, pomasírovať mu ubolené ruky, ktoré celý život pracovali, nohy, ktoré tisícky kilometrov nachodili, ...???

Ak ste na všetky otázky odpovedali ÁNO!, v žiadnom prípade svojho blízkeho nikam neumiestňujte, nikomu ho do rúk nezverujte!!! Je v tých najlepších rukách, vašich...!  

Ale ruku na srdce...
Ďalšie články od blogera:
Michaela Bochinová

Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.