Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Keď je prehĺtanie problémom

Denisa Šarköziová
Autorka pracuje ako sestra v Hospici, v Dome Božieho milosrdenstva v Banskej Bystrici a je zároveň predsedníčkou Sekcie sestier pracujúcich v geriatrii pri Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek
Nie ojedinelým problémom pri príjmaní potravy a tekutín je porucha pri prehĺtaní. Najčastejšie sa to stáva pri mozgovým príhodách ,  Parkinsonovej chorobe, myasténii gravis, ale aj napr. pri vysokých teplotách. Zistíte to tak , že vaším blízkym často zabieha, kašlú , alebo im príjimaný obsah vyteká ústami na postihnutej strane.

V prípade poruchy prehĺtania mali by ste myslieť na to , aby bol váš blízky dostatočne hydratovaný ( dostatočný príjem tekutín) a nájsť spôsob na podávanie potravy. Zvyčajne odporúčame začať lyžičkou začať podávať tekutiny na konček jazyka v polosede ( ako skúšku)  V prípade , že to zvládajú, pokračujeme v častejších intervaloch a postupne pridáme striekačku s hadičkou s pomalým tlačením na piest. Množstvo tekutín si môžeme zapisovať tak, aby sme dosiahli 1,5 l. denne.

Čo sa týka potravy, vyberáme jedlá skôr kašovito- krémovej konzistencie, ako je napríklad jogurt, zemiaková kaša, mixované mäsko, rôzne typy štiav, či omáčok. Pri kŕmení udržiavame so svojim blízkym kontakt, lyžica by sa mala dotknúť pier a až tak vložíme do prednej časti úst. Ďalšie sústo vkladáme, až keď otvorí ústa, alebo keď sa utvrdíme, že prehltol. Lieky drvíme a podávame s posledným sústom jedla. Po najedení dáme opatrne napiť a necháme ho v polosede ešte 15-30 minút, aby nedošlo k vdýchnutiu jedla, čo môže spôsobiť aj pľúcnu infekciu. V prípade , že Váš blízky nie je schopný jesť lyžicou volíme mixovanú stravu a podávame pomocou striekačky s hadičkou. Ak problém s prehĺtaním je čoraz väčší, napriek vašej snahe, je možnosť zaviesť sondu do žalúdka cez nos ( nasogastrická sonda), ktorú môže mať váš blízky 4-6 týždňov.

Najprijateľnejším spôsobom riešením je zavedenie sondy cez brušnú stenu do žalúdka (PEG). Nemusíte sa báť , nie je to žiadny strašiak a pri každom zavedení dostanete presné informácie o jeho obsluhovaní. Výhodou je to, že do tejto sondy môžete podávať stravu do úst a zároveň tekutiny do tejto sondy.
Ďalšie články od blogera:
Denisa Šarköziová

Bloger nemá žiadne ďalšie články.
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.