Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Sestra

Marianna Kličová
Vedúca sestra
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Sestra... vymyslíme množstvo prívlastkov... vlastná, nevlastná, prvorodená, moja... a čo tak zdravotná? Iný rozmer?

Z osobnej skúsenosti..., ak poviem zdravotná sestra vynorí sa dávna predstava... žena, modro biela, milá, usmiata, hrdá, ochotná pomôcť. Takto si spomínam na detstvo... na detskú sestru, ktorá sa vždy smiala, keď sme ako žiaci chodili na preventívne prehliadky... ako sme sa báli, ako sme ticho stáli v čakárni a zvedavými očami škúlili po sebe, čo bude... na moju mamu, sestru v ambulancii, na terénne sestry ... práve ony - sestry vyšli medzi nás a so smiechom si nás pohladili, pritúlili k sebe, požartovali a ani sme nevedeli ako a  ťažký strach sa v okamihu menil na niečo znesiteľné...

Roky plynú... teraz sme v pozícii sestry my, moje kolegyne, mnohé sestry, priateľky. Často vnímam ťažobu, s ktorou toto vznešené povolanie bojuje. Opantáva, vkráda sa pod rúškom okolností, situácie, problémov, množstva práce, papierov, medziľudských vzťahov, nepochopenia, nestíhania, rodinných problémov, závisti, nutnosti počúvať, nemať svoj názor... Sklamaná duša oťažieva, cit je prehlušený množstvom práce... a mnohé podľahli. Zo vznešenosti zostávajú ostrapy, omrvinky za cenu vykonaného úkonu, odčiarknutej intervencie, podanej infúzie. Duša sa napĺňa iným ako je majstrovstvo a cit.  Umenie ošetrovania preteká pomedzi prsty.

Aké je ťažké nadchnúť sa pre dobro každý deň, zabojovať, cítiť sa ako Jana z Arku, nebáť sa, čo bude ďalej! Odhliadnuc od problémov, ktoré každý má... cesta existuje, je pred nami a nestojí veľa. Pochváliť kolegyňu, usmiať sa na pacienta, pohladiť, pochopiť, vyťažiť z maličkostí čo najviac, čerpať z dobrých ľudí, aby ten, ktorý pri nás v bolesti tíško trpí a nad ktorým sa skláňame, vedel, že TOTO JE JEHO SESTRA.  A verte, modro biely anjel tam bude tiež...

Ďalšie články od blogera:
Marianna Kličová

Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.