Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Aby preležaniny nemali šancu ....

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.

Aby preležaniny nemali šancu ....

Preležanina - dekubit je poškodenie kože a podkožných tkanív spôsobené dlhodobo pôsobiacim priamym tlakom, trením. Najkritickejšími, tzv. predilekčnými miestami sú miesta s kostnými výčnelkami, na ktorých spočíva najväčšia váha pacienta, teda krížová oblasť, päty, členky, lakte, lopatky, bedrá... Na vzniku preležanín sa podieľa niekoľko faktorov,  čím je ich viac, tým väčšie je riziko. My, ktorí sme už nejaký ten dekubit videli, vieme aká dôležitá je prevencia.

Ilustračný obrázok   Predilekčné miesta

Zdroj:   http://www.lecimenemocnehodoma.cz/Prolezeniny-dekubity.html 



Predstupňom vzniku preležaniny je začervenanie pokožky, ktoré pri stlačení bledne. V tejto fáze je ešte veľká nádej, že sa podarí vzniku preležaniny zabrániť. Ako?

  • Správne upravené lôžko pacienta
  • Suchá pokožka
  • Antidekubitné pomôcky
  • Správne polohovanie
  • Krémovanie predilekčných miest
  • Rehabilitácia

Tieto dôležité činnosti dokážu nie len napomáhať dekubitu nevzniknúť, ale pri ich každodennom zodpovednom vykonávaní, dokážu pomôcť aj obrovský dekubit úplne zhojiť.

  4 stupne dekubitu:

I. stupeň – erytém/začervenanie, tlaková lézia bez poškodenia kože, neblednúce sčervenanie, oblasť je opuchnutá, teplá a nebolestivá. Chorý pociťuje pálenie, svrbenie pokožky.
II. stupeň– pľuzgier, lézia s čiastočným poškodením kože, vytvára sa pľuzgier. Táto fáza je veľmi bolestivá.
III. stupeň– nekróza, lézia so zničením tkanív medzi kosťou a pokožkou. Tvorí sa hlboký vred, ktorý je často krytý suchou, čiernohnedou chrastou z odumretých buniek alebo vlhkým žltohnedým povlakom. 
IV. stupeň – vred , lézia, pri ktorej dochádza k rozsiahlej deštrukcii, odumiera svalové tkanivo, poškodená je i kosť. I táto rana môže byť pokrytá čiernohnedou chrastou. Dochádza k podmínovaniu okrajov a k odumieraniu tkaniva pod nimi.

Najčastejšie chyby začiatočníkov:

  1. Nesprávne nasadené plienkové nohavičky .
  2. Nepoužité, alebo nesprávne použité antidekubitné pomôcky.
  3. Nesprávne/nedostatočne upravené lôžko.
  4. Polohovanie (nie vo dvojici).
  5. Nedostatočné premasťovanie predilekčných miest.
  6. Pritlačené končatiny o čelo postele.
  7. Nepoužívanie Fowlerovej polohy. Poznaj prečo je bezpečná.

Ilustračný obrázok : Pripomeňte si, ako vyzerá  Fowlerova poloha

Zdroj:http://docplayer.cz/3303653-Lecebne-a-vysetrovaci-polohy.html


Ošetrovateľstvo už dávno nie je v režime poľných nemocníc. Taktiež sa vyvíja. Ak si na túto prácu stvorený, bude Ťa toto vznešené povolanie aj napĺňať.

Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.