Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Na „nozokomiálky“ máme plán

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.

Na „nozokomiálky“ máme plán

 V ďalšej kapitole Ti vysvetlíme aj to, ako pri dodržaní správnych postupov ochrany klientely, ale aj seba - neochorieť. Strašiaky ako infekcie a nákazy Ťa nebudú musieť trápiť. Nozokomiálne nákazy, pre jednoduché zapamätanie si, sú vlastne nemocničné nákazy (ďalej len „NN“). Pre dlhodobé udržanie prostredia bez prítomnosti NN je nutné, aby sa dodržiavali zásady všade - na všetkých pozíciách v organizácii. Tzv. aseptické ošetrovanie  rán je v réžii sestier a ich asistentov, chodby a izby majú na starosti upratovačky a my, pomocný ošetrovateľský personál (ďalej len „POP“), máme v tomto boji tiež dôležitú úlohu. Staráme sa o čistotu prostredia, mnohé z týchto činností sa realizujú v nočnej zmene. V noci, keď klienti spia, je úlohou POP okrem iného dezinfikovať. Čo, kedy a kde sa pamätá ťažko, tu si pomáhame tzv. konkretizáciou dezinfekcie. Tu nájdeš konkrétne činnosti, ktoré sú nutné k udržaniu čistého prostredia.

  1. Najdôležitejšou vecou je preväzový vozík, ten sa dezinfikuje každý deň, respektíve noc.
  2. Čim dezinfikujeme? Aby si tie „potvorky“ nezvykli, dezinfekčné prostriedky musíme striedať. To nájdeš na presne určenom mieste v čistiacej miestnosti. Presný popis aké plochy a čím sa dezinfikujú. Plán je viditeľne umiestnený na stene a vidí ho každý zamestnanec.

Podsedáky, kalibrované nádoby, invalidné vozíky, kuchynka, či prístrojová technika, v ktorý deň a čím? Opäť nájdeš v našom pláne, ktorý všetko potrebné podrobne popisuje.

  1. Svoje zdravie a zdravie klientov nám pomáhajú chrániť rukavice, tie nesterilné používame omnoho častejšie. Sterilné používa sestra pri niektorých výkonoch. Tu jej POP musí vedieť asistovať, napríklad pri výkonoch, ako je výmena permanentného katétra u ženy. Podrobné rozpisy rukavíc a ich správne používanie nájdete v našej múdrej knihe s názvom Denné hlásenie.

Kedy používať rukavice?

  • pri manipulácií s krvou a telovými tekutinami, pri odbere biologického materiálu (moč, stolica, spútum …)
  • pri výkone ošetrovateľskej hygieny
  • pri manipulácii s kontaminovanou bielizňou, s pomôckami pre vyprázdňovanie klientov (podložné misy, močové fľaše )
  • pri manipulácii s mŕtvym telom
  • pri realizácii preväzov, ošetrení rán, odsávaní, a iných výkonoch, kde hrozí kontaminácia (znečistenie choroboplodnými zárodkami).
  1. Germicídny žiarič - veľký pomocník nielen pre POP.
  2. A nezabúdaj si správne umývať ruky! Opláchnutie nestačí!

Ilustračný obrázok  Ako si správne umývať ruky

Zdroj: https://www.sikovnamamina.sk/ako-si-spravne-umyvat-ruky/


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.