Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Po nájdení najvhodnejšieho zariadenia pre bezvládneho zostávajme aktívni

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.

Slováci vo svete. Čo Vám napadne pri týchto slovách? Mňa osobne úspešní športovci, umelci či podnikatelia. Úspechy, ktoré dosiahli ako kolektívy aj jednotlivci sa objavia v novinách a vtedy sme všetci hrdí na to, že sme Slováci. Hreje nás dvojkríž na hrudi, pri hymne nám zimomriavky vztyčujú chĺpky na tele, slabšie povahy ronia slzy šťastia, lomcujú nami emócie.

Spomínam na rok 2012 keď hokej na Slovensku bol top-téma. Peter Sagan búra všetky mýty a rekordy. Andy Varhol podmanil Ameriku a český najmocnejší politik je Slovák. Sú to ľudia, ktorí svojou výnimočnosťou dosiahli vrchol. A čo my, obyčajní smrteľníci? V čom hľadať zmysel života? Honba za bohatstvom, šťastím? Je to individuálne a predsa všetko poprepletané. No i napriek tomu sa dajú veci trocha zovšeobecniť. Je to ľahšie ak rozčleníte ľudí na vekové kategórie. Detské sny, teenedžerské lásky, dospelé vzťahy a keď ste starý, riešite deti, vnúčatá, zdravie, deľbu majetku.

Prečo píšem tak nelogicky? Vysvetlím. V pokrokových krajinách sa v starostlivosti o svojich starnúcich príbuzných vysoko inteligentná skupina obyvateľstva predbieha s okolím, čo pre svojho príbuzného ešte môže urobiť. Nie, nespravia zo seba vazalov trápiacich sa s ťažko chorým rodičom doma. Po nájdení toho najvhodnejšieho zariadenia sú naďalej aktívni. Na stáží vo Veľkej Británii som bol upozornený, že keď sa objavia príbuzní, ja ako personál nesmiem zasahovať do ich súkromia. Všetku starostlivosť preberala rodina. Dlho som bol z tohto zaskočený. Zdalo sa mi to nelogické. Prečo to robia? Platia si za služby, ktoré potom sami vykonávajú? Prešlo pár rokov a myslím, že poznám odpoveď...

Mám chorého otca a keby som mohol, dýchal by som za neho. Inteligentní, múdri ľudia, nie len v zahraničí, ale i u nás pochopili... Zajtra už môže byť neskoro! Čo ešte pre neho môžem spraviť? On pre mňa robil veľké vecí celý život. Nebudem sa len hlúpo prizerať ako mi odchádza pred očami. Urobím pre neho maximum. Či už je to čítanie knihy, masáž chrbta, pomoc pri prechádzaní sa. Často sa ušpinia ak sa trasľavými  rukami snažia najesť. Prečo im nepomôžeme? Trocha našich lenivých starkých potrápme. Že sa bojíte? Urobíte niečo nesprávne? Pýtajte sa. Vyškolený personál Vám rád zodpovie na všetky otázky, veď nakoniec pomáhate nie len svojim najbližším, ale aj nám. A v konečnom dôsledku aj samým sebe. A pre tých, čo sa chcú o svojich najbližších postarať pár dní doma napr. počas sviatkov pripravujeme minileták ktorý Vás ušetrí od pádov, bolestivých krížov, zranení a podobne. Tak sa budete cítiť ako majstri sveta, možno o Vás nebudú písať noviny. Verte však, že zistíte aký je to pocit, môcť pre svojho blízkeho urobiť oveľa viac. Dať ich životu akúsi "pridanú hodnotu". Viacerí v Európe to už pochopili. Napredujme aj my!

Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.