Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Ako si udržať rodinu a prácu doma a zároveň si privyrábať v zahraničí?

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.

Bol neskorý večer, moja dcéra zaspala a ja s manželkou sme pri telke plánovali letnú dovolenku, hovorili o rekonštrukcii spálne a premýšľali, ako to všetko skĺbiť. Už dávnejšie som sa pohrával s myšlienkou ísť za prácou do zahraničia. Doma som o tom nechcel hovoriť nahlas, vedel som, že maličká ma ešte potrebuje...  Ten večer mi zaspala v náručí. Urobil som si fotku a začal o ceste uvažovať intenzívnejšie. V práci sme mali plánovanú poradu. Hovorilo sa o audite, o efektivite, o zmenách v starostlivosti o geriatrického klienta, plánovanom kurze, kde som mal ako starší zamestnanec tú česť prednášať niektoré témy ošetrovateľstva. V závere porady za mnou prišla vrchná sestra a ponúkla mi formulár. Bol to formulár k možnosti pracovať v zahraničí. Vynorilo sa mi pár otázok ...  Kopec vybavovačiek, pravdupovediac sa mi veľmi do toho nechcelo. Na druhý deň ma už očakávalo kompletné vedenie Slnečného domu  s konkrétnymi ponukami. Krátke preskúšanie znalosti  jazykov zo strany pani riaditeľky, pár telefonátov, a bolo rozhodnuté. Veď čo môžem stratiť? Nič! Len získať. Skúsenosti, poznať novú krajinu, ľudí, ich spôsoby, kultúru, život. A samozrejme ešte si finančne prilepšiť. Po dlhej ceste  auto zastavilo pred väčším domom s menej upravenou záhradou, čakal ma tam starší pán Jozef, ktorý mi predstavil pána, o ktorého sa budem nasledujúce dni starať. Bol milý a na všetky moje otázky odpovedal a všetko ukazoval. Snažil som sa písať si, no po pár minútach sme pili spolu kávu a len tak rozprávali. Bol tiež z východného Slovenska a veľmi sa tešil domov. Nasledujúce ráno sme mali stretnutie s pani z úradu sociálnej starostlivosti, ktorá štvrťročne vykonáva kontroly klientov. Všetko bolo v poriadku, a tak sa začala moja práca... "Pán Walter!" Spí, nebudem ho predsa rušiť. Vypol som TV, prichystal niečo pod zub. Poobedie. Zvonček ohlásil príchod príbuznej. Milá pani, ktorej nevadilo, že nemčinu kombinujem s angličtinou, krátka prechádzka, nejaké poznámky do kalendára, výmena telefónnych čísel, bozk otcovi na čelo a odišla s úsmevom na tvári. Za tú krátku chvíľu som mal pocit, že uverila vo mňa. Že som ten správny človek, ktorý sa postará o jej otca. No nebola to iba moja zásluha. Vďaka dobrým referenciám môjho zamestnávateľa sa rodina mohla spoľahnúť, že všetko bude v najlepšom poriadku... Dnes je presne polovica môjho turnusu a v to, čo pani uverila, naďalej dodržiavam, sprevádzam pána Waltera na vyšetrenia i spoločenské akcie a je o neho dobré postarané. Ja mám k dispozícii videohovory s rodinkou, čas na šport a dokonca som sa aj zdokonalil vo varení. Možno sa pýtate a ako je možné, že som šiel pracovať do zahraničia a čo s prácou doma? Tu je odpoveď - výnimočnosť môjho zamestnávateľa http://www.osetrovatelskecentrumhe.sk/volne-pracovne-miesta



  Pohľad zamestnávateľa:
Je správne dať zamestnancom príležitosť privyrobiť si v zahraničí. Pred dvoma rokmi sme vytvorili prvý nástrel nového odvážneho prístupu, ktorý by umožňoval našim stálym zamestnancom raz za čas, povedzme raz, dva krát za rok, vycestovať do zahraničia a vo svojom odbore, na základe nášho odporúčania, pracovať niekoľko týždňov. Prekvapila nás opatrnosť a na začiatku slabý záujem vyjsť von. A tak, keď náš skúsený zdravotnícky asistent Štefan začal rozprávať o tom, že má pocit, že stagnuje, a túži po zmene, vyvinuli sme maximálne úsilie, aby sme mu v spolupráci so zahraničnou agentúrou našli fajn miesto, zabezpečili sme náhradu na obdobie jeho výpadku a teraz sa veľmi tešíme, že je prvou lastovičkou, ktorá na čas „odletela“ do sveta, nielen s cieľom vylepšiť rodinný rozpočet, ale určite tiež získať nové skúsenosti, porovnať, inšpirovať sa. Veríme, že tento unikátny nápad, či projekt, pri ktorom nestráca nik a získavajú všetci, má svoju budúcnosť v omnoho väčšom rozsahu. Veď problém pracovnej sily v oblasti zabezpečovania starostlivosti sa stáva celoeurópskym... Sme presvedčení, že je úplne namieste hľadať také cesty a riešenia, ktoré podporia túto vzácnu komunitu ľudí pri ich osobnom i profesionálnom uspokojení. Z ľudského hľadiska by to mali byť také cesty, ktoré zachovajú a podporia tie najvzácnejšie hodnoty – teda rodinu a zdravie, i hlboký vzťah k rodnej krajine... takže, ak neviete, čo ďalej so životom - študujte ošetrovateľstvo alebo opatrovanie a učte sa jazyk, a budete mať celý život prácu i peniaze J , hoci srdcom i telom zostanete predovšetkým doma.

Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.