Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Ako vrabček...

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Boli to pre nás bežné pracovné dni v jednom z našich centier. Ranná toaleta, sprchovanie, obliekanie príprava na raňajky. Deň ako každý iný, niečo však bolo iné. Jedna z klientiek prestala prijímať potravu. Poviete si, nič nezvyčajné, veď ani nám nechutí všetko. Tu to ale nebolo o chuti, tento prípad sme tu už mali. Klienti z rôznych príčin prestanú jesť, ak však prestanú aj prijímať tekutiny, zdravotnícky personál má povinnosť urobiť všetky kroky k stabilizácii takéhoto klienta. Zdravotná sestra zavedie kanylu kvôli zabezpečeniu udržania fyziologických funkcií v "zelených číslach". Infúzie sú síce fajn, no dlhodobo problém s nechuťou do jedla a pitia nevyriešia. Tak to bolo aj s našou babičkou. Prestala jesť, podávané tekutiny vypľúvala. Lekár rozhodol - naordinoval zaviesť nasogastrickú sondu.  Prostredníctvom nej sme vedeli klietku stabilizovať, podaním enterálnej výživy. 

Enterálna výživa – podpora stravo
vania

Enterálnou výživou charakterizujeme výživu obsahujúcu bielkoviny, tuky, sacharidy a minerálne látky v takom pomere, aby doplnili do tela všetko to, čo mu chýba. Môžeme ju rozdeliť na výživu podávanú sondou priamo do žalúdka, do čreva alebo na výživu na popíjanie, tzv. sipping.

Podávanie sondou môže byť:
 
  • krátkodobé, kedy je vášmu blízkemu zavedená klasická nazálna sonda (nemalo by presiahnuť 4-6týždňov)
  • dlhodobé cez perkutánnu endoskopickú gastrostómiu, často označovanú skratkou PEG ( podávanie výživy viac ako 1 mesiac). 

V oboch prípadoch podávania enterálnej výživy vášmu blízkemu, je lekárom zvolený druh výživy veľmi dôležitý a často je to jediný jeho zdroj výživy. Takúto výživu zhodnocuje a na lekársky predpis predpisuje lekár podľa vašich nutričných potrieb a vyhľadá pre vás najvhodnejšiu alternatívu.
Doporučenie na zavedenie a samotný výkon indikuje vždy len lekár a to internista, onkológ, chirurg, ORL lekár, lekár lôžok následnej starostlivosti a inej odbornosti v spolupráci s výživovým špecialistom a endoskopickým pracoviskom.


Najčastejšie dôvody zavedenia výživovej sondy
(Kedy doporučí lekár zavedenie výživovej sondy?)

  • Podvýživa a potreba podávania enterálnej výživy,
  • Nádorové ochorenia horného tráviaceho traktu,
  • Choroby centrálneho nervového systému spojené s poruchou prehĺtania,
  • Výživa s dlhodobo minimálnym príjmom potravy ústami v zdravotníckych zariadeniach, v rôznych druhoch sociálnych zariadení a v domácej starostlivosti.

 

 Najčastejšie typy vyživovacích sond
  • Nasogastrická sonda NGS – sonda je zavedená vášmu blízkemu nosom cez pažerák do žalúdka






  • Perkutánna endoskopická gastrostómia PEG – set je zavedený cez brušnú stenu do žalúdka za endoskopickej asistencie 



Podávanie liekov a tekutín do sondy

Do sondy podávajte len čistú neperlivú, alebo prevarenú vychladenú vodu a čierny čaj. Nepodávajte ovocný čaj, džúsy, ovocné šťavy, nápoje s obsahom citrónu (kyseliny askorbovej), pretože ničia kvalitu sondy a zvyšujú riziko jej upchatia sondy. Jej množstvo určí lekár podľa individuálnych potrieb pacienta.

Lieky do sondy podávajte rozdrvené, ale ak sa dá, požiadajte lekára o ich predpis vo forme roztoku. Ak podávate rozdrvené lieky, rozpustite ich v malom množstve vody a podávajte „žanetkou“ – Janettovou striekačkou do sondy.

Na záver prepláchnite sondu s cca 30-50 ml tekutiny, urobte to okamžite pred aj po každom podaní stravy do sondy – predchádzate tak riziku upchatia sondy!!!

Podávanie výživy do sondy/PEG-u má svoje základné pravidlá:
  • do PEG-u alebo sondy podávajte len enterálnu výživu. Nápoje na sipping sú určené len na popíjanie počas celého dňa ku normálnej strave,
  • ak váš blízky trpí hnačkou, zápchou doporučuje sa výživa obohatená o vlákninu,
  • v prípade nedostatku bielkovín – proteínov sa doporučuje výživa s vyšším obsahom tejto zložky,
  • do PEG – u alebo sondy nikdy nepodávajte mixovanú stravu z dôvodu výskytu hnačiek, upchatia sondy alebo jej znehodnotenia,
  • ak bola vášmu blízkemu zavedená vyživovacia sonda, má nárok na výdaj výživy na predpis. Táto je hradená zdravotnou poisťovňou.

Ako podávame enterálnu výživu?
  • Kontinuálne pomocou enterálnej pumpy – slúži vám na to enterálna pumpa, ktorou podľa nastaveného programu podávate stravu v nízkych dávkach do žalúdka počas celého dňa. Kontinuálnym podávaním stravy predídete vzniku hnačiek a zvracania svojho blízkeho.

  •  Kontinuálne pomocou gravitačného setu – ak nemáte k dispozícii enterálnu pumpu, zabezpečíte celodenné podávanie stravy vášmu blízkemu pomocou gravitačného setu, u ktorého manuálne regulujete množstvo podanej stravy cez manuálny regulátor, ktorý je súčasťou setu.

  • Bolusovo – stravu podávate svojmu blízkemu jednorazovými dávkami Janettovou striekačkou a síce 300 ml výživy v intervale 2-3 hodín počas dňa, v noci ho už nekŕmite.


Čo robiť aby vám sonda vydržala čo najdlhšie?          

U oboch druhov sond je dôležitá denná starostlivosť. Nezanedbajte na ich preplachovanie čistou vodou a dodržiavajte hygienické zásady pri manipulácii s nimi.

  • PEG

    Pred manipuláciou so sondou si poriadne umyte ruky a nachystajte potrebné pomôcky. Najprv očistite kožu okolo miesta zavedenia sondy vodou a jemným mydlom prípadne dezinfekčným prostriedkom. So sondou jemne pohýbte, aby sa vnútorná doštička neprilepila k vnútornej brušnej stene. Sondu otočte okolo jej osi a jemne povytiahnite o cca 1cm, následne ju zasuňte. Žiaden z týchto pohybov nevykonávajte nasilu. Nakoniec ju prelepte sterilným štvorcom.

  • NGS

    NGS môžete upevniť dvoma spôsobmi a to leukoplastom k obom lícam alebo stužkou okolo hlavy. Ak používate leukoplast, pri jeho výmene odmastite zvyšky oleja na pokožke pod ním a nečistoty v nose. Ak používate stužku, denne ju vymeňte a kontrolujte, či netlačí na nejakú časť hlavy, tváre a nevytvára tam poranenia (líca, uši). V prípade potreby pri oboch spôsoboch fixovania môžete do nosa aplikovať pomocou štetôčky malé množstvo vazelíny alebo mastného krému.

Čo robiť keď:

  • sonda sa upchá – šetrne sondu prepláchnite vlažnou (nie horúcou) vodou z 10-20 ml striekačky, vodu v krátkych intervaloch striedavo nasávajte a vstrekujte. Vhodná je aj voda s bublinkami (sóda). Ak sa vám to nepodarí, potom rovnakým spôsobom aplikujte vlažný roztok pankreatických enzýmov (Kreon, Pancreolan, Pangrol, Panzytrat) Rozpustite tabletku vo vode s troškou jedlej sódy. Ponechajte 5 – 10 minút v sonde a pokúste sa prepláchnuť sondu, ako je to uvedené vyššie.

    Ak sa vám nepodarí set spriechodniť, treba kontaktovať odborného lekára alebo privolať LSPP či RZP.

  • blízky udáva bolesť spojenú so sondou, môže byť často spojená s začervenaním pokožky – zabráňte dráždeniu sondy vášho blízkeho odevom. Betadine, Jodisol a Octanosept sa na ošetrovanie sondy nepoužívajú – poškodzujú ju, nepodkladajte pod klobúčik štvorčeky, spôsobuje to povytiahnutie sondy a dráždenie sliznice žalúdka. V prípade, že bolesti budú silnieť alebo začervenanie neustúpi, privolajte lekára.
  • z otvoru popri sonde vyteká tekutina – prestaňte svojmu blízkemu podávať stravu, tekutiny a kontaktujte lekára,
  • spojka, alebo vonkajšia doštička sa rozbije – poláme – môžete ju vymeniť u lekára, ktorý sondu zavádzal,
  • vytiahnutie sondy – prekryte sondu čistým štvorcom a privolajte RZP.

Najčastejšie používané enterálne prípravky a sipping


                                        
Isosource Energy fibre – je výživovo kompletná potravina s vysokým obsahom energie a pridanou vlákninou, ktorú podávate svojmu blízkemu do sondy od firmy Nestle. Len jedna litrová fľaša mu zabezpečí optimálny príjem všetkých látok potrebných k správnemu fungovaniu organizmu. Nepotrebujete pri nej podávať žiadnu inú stravu.
Renutril Booster – je výživovo kompletná potravina s vysokým obsahom energie a bielkovín od firmy Nestle určená na popíjanie - sipping. Podávate ju pri zvýšenej potrebe bielkovín v dôsledku úbytku svalovej hmoty, pri podvýžive a riziku jej vzniku, pri prehĺtacích ťažkostiach, pred a po operácii, pri nechutenstve a v období rekonvalescencie. Má rôzne príchute. Pozrite: https://www.nestlehealthscience.cz

Nutridrink - je nutrične kompletná vysokoenergetická tekutá výživa pre popíjanie určená pacientom od firmy Nutricia, ktorí trpia nedostatočným príjmom energie a živín alebo nechutenstvom z rôznych príčin (ochorenie, bolesť, vyšší vek). Patrí k univerzálnej tekutej výžive. Je nutrične kompletná, čo znamená, že je vhodná ako náhrada časti stravy alebo ako jediný zdroj výživy pre vašeho blízkeho. Obsahuje všetky živiny v optimálnom pomere. Na trhu.
V našom prípade sa pomocou zavedenia malého pomocníka nasogastrickej sondy podarilo vyriešiť veľký problém. Sonda bola zavedená len pár dní a klientke sa vrátila chuť do jedla a tekutiny už taktiež nie sú problémom.

Dôležitým faktom je citlivé posúdenie klienta. Vyškolenie personálu často napomáha ku kvalitnejšej starostlivosti. Ak viete, že personálu záleží na klientovi a je vnímavý na zmeny jeho stavu, môžete si byť istý tým, že ste pre svojho blízkeho urobili maximum a vybrali ste preň to správne zariadenie.
Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.