Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Staroba nesmie byť nudou!

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Pri narodení dieťaťa sa nezačína iba kopec povinností, ale i obrovské množstvá radostí, ktoré toto malé hravé stvorenie dokáže rozdávať všetkým generáciám. Človek je tvor hravý a keď ešte zostáva pár rokov života, nemalo by tomu byť inak. Kto iný, ako starí rodičia, sú tým najväčším benefitom pre svoje dospelé deti a ich malé ratolesti? Dnešný moderný, mladý človek už akosi podvedome ráta s pomocou dedkov a babičiek s výchovou a starostlivosťou o najmenších členov rodiny. Generácia dôchodcov je často krát vďačná za to, že môžu byť ešte užitoční a stačí k tomu tak málo - hrať sa.
Všimli ste si niekedy seniora v prítomnosti dieťaťa? Akoby ste ho „poliali živou vodou“. Zabúda na každodenné starosti, bolesti, trápenia a život zrazu naberá na obrátkach. Múdri ľudia všade uvádzajú, aké dôležité je vo vyššom veku čítať knihy, lúštiť krížovky, sledovať vedomostné súťaže v televízii, apod. ... Áno, je to akási prevencia voči chorobám, ktoré prináša vyšší vek. Čo robia vaši dedkovia a babky? Naša klientela má nudiť sa a zabúdať prísne zakázané! Po raňajkách sa začína každodenné čítanie dennej tlače, pri ktorom im pomáha sociálna pracovníčka, či ktorýkoľvek zamestnanec nášho centra. Kreativita zamestnancov sociálneho a rehabilitačného úseku nemá hraníc. Čo všetko už s nimi skúšali? Bingo, krížovky, maľovanie, výroba rôznych dekoračných predmetov, varenie, pečenie, účasť na bohoslužbách, spievanie, tanec, rozcvička, sledovanie TV súťaží, rôznych kvízov, apod. Demencia a Alzheimer majú ťažké presadiť sa!

  Hry pokračujú s našimi zvieratkami - domácimi miláčikmi. Papagáje, pes Max a naša mačka Lili sú základom pri animoterapii.
Šach, človeče nehnevaj sa, či karty nepomáhajú iba   mysli, ale i nácviku jemnej motoriky.  
A poviete si, čo však s tými, čo už tieto aktivity nevedia vykonávať?
Pre nich sú vymyslené ďalšie krásne hry. Vystúpenia detí základných a rôznych umeleckých škôl.
Dobrovoľníci s harmonikou šíria veselú náladu pesničkami  od lôžka k lôžku. Pravidelne nás navštevujú klauni a ich červené nosy.

V zariadení máme terapeutické bábiky, ktoré vyzerajú ako živé. Tie pomáhajú ľuďom s rôznymi ochoreniami mozgu. Náš Jakub a Barborka sú klientami obliekaní, kŕmení, uspávaní a robia týmto ťažko chorým seniorom obrovskú službu. Z noviniek zároveň musím spomenúť elektronické pero a knihy,  ktoré sú vyrábané nie len pre deti ale pre vekovú kategóriu do 99 rokov. V knihách si tak môžu hľadať rôzne miesta pamiatky, či zahrať jednoduché kvízy a cibriť si tým pamäť. Najhorúcejšou novinkou sú tematické izby s krásnymi tapetami.
Staroba nemusí byť nudnou, môže byť virtuálnou prechádzkou, či zaujímavou hrou. :)
 
Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.