Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Kúpeľ na lôžku má svoje pravidlá

Štefan Šubert
Zdravotnícky asistent
Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom, n.o.
Zdravým ľuďom sa činnosti ako sú napríklad umyť si zuby, najesť sa, obliecť si šaty, nakúpiť, poprechádzať sa, či dať si horúci kúpeľ, zdajú normálne. Čas ale nikto nezastaví, deti nám už dávno dospeli, stále sa okolo nás objavujú nové bábätká: dve, tri- desať a už ani nevieme, ktoré ku komu patrí a mená? To už je ozaj problém zapamätať si. Akosi rýchlo sme zostarli. Zatiaľ vládzeme, nie sme na obtiaž. Chôdzu máme pomalšiu, no kĺby bolia stále viac... Prešlo pár rokov a pár pádov skončilo modrinami, no ten posledný bol príčinou môjho terajšieho najväčšieho problému. Som pripútaný na lôžko. Ležím na röntgenovom stole,  doktor  krúti hlavou a oznamuje správu, ktorá vo mne rozpútala vojnu myšlienoka obáv... Máte zlomený kŕčok stehennej kosti, musíte ležať... Už ho nevnímam. Prepadne ma panika, veď ako pôjdem na WC, a čo sprcha či vaňa? Asi takéto úvahy majú ľudia, ktorí sú pripútaní na lôžko. Či máte takéhoto blízkeho doma, v nemocnici alebo v zariadení, máme pre vás pár užitočných rád. Naše zariadenia sú špecializované na starostlivosť o bezvládnych a ťažko chorých. A vieme, že aj kúpeľ na lôžku má svoje presné pravidlá.       

                                                            Kúpeľ na lôžku

Veľká toaleta pri lôžku klienta je vhodná  u klientov, ktorých zdravotný stav nedovoľuje transport blízkeho do sprchovacieho kúta, resp. takýto výkon by bol pre klienta zaťažujúci, bolestivý alebo inak nepríjemný.

                                                                            Príprava pred výkonom 

Pripravte si  potrebné pomôcky (na dosah) a informujte blízkeho. My odporúčame tieto:  lavórik menší 2 ks (používaný na hornú časť tela),  u nás je to okrúhly lavór, lavórik väčší (používaný na dolnú časť tela),  žinky 2-3 ks;  uteráky 2-3 ks;  mydlo alebo sprchovací gél; šampón; hydratačné mlieko alebo krém; ošetrujúci krém; dezodorant, hrebeň, vatové štetôčky; zubná pasta, zubná kefka, (bórax glycerín, peán, sterilné gázové tampóny, príp. ústnu lopatku a sterilné štvorce – ak sú prítomné slizničné defekty v ústnej dutine); čistá osobná bielizeň, jednorazové plienky, prípadne vložky, ochranné pomôcky  (jednorazové rukavice, ústna maska).

Postup : 
  • blízkeho uložte do vhodnej, najčastejšie vodorovnej polohy,
  • buďte zvlášť  opatrní  pri manipulácii v oblasti  rán a  invazívnych vstupov (sondy, katéter, kanyla),
  • odstráňte vankúš a pod hlavu klienta vložte uterák,
  • vyzlečte osobnú bielizeň a prikryte ho plachtou alebo uterákom,
  • navlhčenou žinkou umývajte  najprv tvár, potom krk, uši, vlasy, horné končatiny, ramená, pazuchy, chrbát, hrudník, brucho, dolné končatiny,
  • na tvári začnite umývaním očí a to od vnútorného kútika k vonkajšiemu, pričom na každé oko pri umývaní očí použite iný roh žinky, prípadne uteráka,
  • tvár, krk, uši po umytí zároveň osušte,
  • pri  umývaní vlasov použite druhý menší lavór, opláchnuté vlasy usušte, prípadne nechajte zabalené v uteráku,
  • ramená, chrbát a horné končatiny po umytí a osušení premasírujte masážnym prostriedkom jemnými krúživými pohybmi dlaní,
  • pred umytím genitálu, pod zadok podložte gumovú podložku a uterák,
  • na dolnú časť tela používajte väčší lavór, pričom postupujeme od členku ku kolenám a stehnám, genitálie (u žien umýva v smere od rodidiel ku konečníku),
  • ak je to potrebné, zabaľte blízkeho do jednorazovej plienky.

V našom zariadení okrem štandardných kúpacích vozíkov využívame i novinky v oblasti hygieny ako sú sprchovacie polohovacie kreslá, alebo lôžka.

A predstavte si, ani  Váš blízky nemusí zabudnúť na kúpeľne rozmaznávanie sa.. Máme pre Vás niečo špeciálne a príjemné  levanduľové pohladenie... masáže, vírivka, aromatické sviečky, príjemná hudba a mnoho iného. Preto, ak ste sa v našom príbehu našli, ak máte známeho trpiaceho depresiou z toho, či nebude môcť chodiť a klesá na duchu, povedzte mu o nás. A darujte mu nielen starostlivosť ale i úsmev. Sme tu pre Vás.

Zdroj:

FABIANOVÁ, Z. a kol. 2016. Ako sa postarať o blízkeho. Humenné: ZSS Slnečný dom, n.o., 2016.  54 s. ISBN 978-80-972331-0-5.







Ďalšie články od blogera:
Štefan Šubert

Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Štefan Šubert
Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.