Rýchly kontakt 24/7 v OC:  0907/132 906 alebo 057/7880 566, -67, Email: lipova@osetrovatelskecentrumhe.sk

Rýchly kontakt 24/7 v SD:  0911/ 604 205 alebo 057/321 4404, E-mail: recepcia@osetrovatelskecentrumhe.sk
Telefonický kontakt pre telefonovanie s príbuznými v SD: 0903/224 156

Voľné lôžko: Aktuálnu dostupnosť je potrebné overiť.


Výživu dlhodobo chorých nemôžeme podceniť !

Silvia Slobodníková
Vedúca sestra
Ošetrovateľské centrum
Malnutrícia nebolí, no ohrozuje život

Malnutrícia je stav zhoršenej výživy, keď organizmus nedostáva potrebné množstvo nutrientov, teda  tukov, cukrov, bielkovín, minerálov, vitamínov,  ktoré by naplnili jeho  potrebu. Stav nedostatočnej výživy zisťujeme až u  85% geriatrických pacientov.


Počas ochorenia
pritom narastajú nutričné nároky
organizmu a klesá schopnosť prijímať potravu. Malnutrícia vedie k úbytku svalovej hmoty, následne k oslabenej imunite, následne k depresii, únave a vyčerpanosti,  a k  strate samostatnosti.
Malnutrícia má bezprostredný vplyv na priebeh ochorenia , na účinnosť liečby a je významným nezávislým prognostickým faktorom.
Zvýšený príjem vyžadujú vždy klienti s dekubitmi, ktorí majú vyššie nároky na príjem bielkovín, zinku, a tiež vitamínov C a E ! 
 
Ak máte problém so zistením hmotnosti u vášho blízkeho, pretože  je ležiaci, nepostojí na váhe, prejdite k meraniu obvodu paže dominantnej hornej končatiny,  najlepšie krajčírskym metrom aspoň jeden krát za mesiac  a  tieto hodnoty zaznamenávajte. 

Signály malnutrície

GSignály malnutrície = dôvody na šetrenie a následné doplnenie nutrientov

(predpis, zmena jedálneho lístka, doplnenie tvarohu/kyslomliečnych výrobkov)

Pokles hmotnosti, úbytok hmoty- meranie paže (krivka „klesá“), opuchy horných i dolných končatín, oslabená imunita, častejšie zápaly, zlé hojenie rán, depresia, únava, nezáujem , vyčerpanosť ...

V krvi :  ê hladiny albumínov, transferínov, cukru 
 

Pri podozrení na malnutríciu, resp. riziko jej vzniku pri alebo po prijatí klienta, konzultovať potrebu nutričnej podpory s ošetrujúcim lekárom, resp. psychiatrom. Ten pravdepodobne naordinuje laboratórne vyšetrenia celkových bielkovín, albumínov, transferínu, prípadne aj krvného obrazu.

  ...a čo môže pomôcť 

Ak vyšetrenia preukážu problém, ošetrujúci lekár, geriater, gastrológ môže predpísať nutričnú výživu napr.: Nutridrink, Fresubin, Resourse..., ktoré podávajte blízkemu denne aj 2-3krát ako prídavok k strave, nikdy nie ako náhradu.  Blízky užíva túto výživu formou sippingu, čiže popíjaním.

Neprestávajte sa pokúšať ponúkať jedlá, ktoré má blízky rád. Dôležitá je aj forma, ktorá musí blízkemu vyhovovať. Často je potrebné stravu upraviť, porezať, vhodné sú prívarky, jogurty, kašovité pokrmy ...  Aby sa nám nevyvinula nutričná anémia (chudokrvnosť) , je nevyhnutné zabezpečiť dostatočný príjem mäsa.

Čítajte tiež  http://www.osetrovatelskecentrumhe.sk/blog/60-ked-je-prehltanie-problemom

Pri odmietaní potravy u blízkeho môžete ako motiváciu chuti do jedla použiť ponúknutie aperitívu pred jedlom ( likér, vínko, pivko). V našich centrách   máme veľmi  dobrú skúsenosť aj s nasadením liekov na podporu chuti do   jedla, ako je napríklad Peritol. V ďalšom prípade je vhodné nasadenie   lieku  Mirzaten, pri podávaní ktorého pozorujeme nárast chuti do jedla,   zároveň je  ako liek navodzujúci lepší spánok a  antidepresívum, pre   zlepšenie psychickej pohody vášho blízkeho. Podávanie týchto liekov vždy  konzultujte s ošetrujúcim lekárom.



Za poruchou príjmu stravy môže byť strach z prehĺtania

Nedávno sme riešili prípad pacientky, ktorá nedokázala prehĺtať. Napriek všetkým prostriedkom sa stav nezlepšoval a stav výživy sa zhoršoval. Stav bol komplikovaný  Parkinsonovou chorobou . Samozrejme , s ošetrujúcim lekárom sme zvažovali aj zavedenie sondy, ale stále sme hľadali prirodzenejšie spôsoby zabezpečenia výživy. Napokon nás napadla posledná možnosť – možno sa pacientka stravy „bojí“, možno sa u nej vyvinula fóbia z príjimania stravy, prehĺtania súst, ktorá sa vyvinula až do podoby odmietania stravy. Preto sme skúsili tento psychický blog odstrániť podaním lieku proti úzkosti , približne pol hodiny pred podaním stravy. Stav pacientky sa okamžite začal zlepšovať a v súčasnosti príjem stravy „funguje“ aj bez predchádzajúceho podania upokojujúceho lieku.

Stav výživy sa zvykne podceňovať

V prípade starých, chorých ľudí je primeraná výživa jedným z kľúčových ukazovateľov dobrej starostlivosti  a stabilizácie zdravotného stavu. Zabezpečiť primeranú výživu je jednou z najväčších výziev geriatrického ošetrovateľstva. Vyžaduje si nesmiernu trpezlivosť, čas, dozor, lebo personálu môže „uniknúť“, že pacient skoro nič neje. Stretávame sa s prípadmi, že opuchy, ktoré vznikajú v dôsledku nedostatku bielkovín, sú posúdené ako prejav zlyhávania srdca, a terapia sa sústredí nesprávnym smerom bez riešenia kľúčového problému.

Telo má svoje limity, čas treba strážiť

V našich centrách sa držíme zásady, že je vylúčené ponechať pacienta bez výživy, resp. s minimálnym príjmom viac ako 48 hodín ! V prípade, že jeho nutrícia nebola dostatočná ani v predchádzajúcom období ,  tento čas sa skracuje. Ak pacient nedokáže prijímať potravu ústami, zavedenie sondy je problémové alebo nefukčné, na základe konzultácií s lekárom kritickú situáciu riešime parenterálnym hydratačným režimom ( intravenózne , t.j. do žily, podáva sa glukóza, ev. iné infúzne  roztoky podľa ordinácie lekára). Sestry v spolupráci s lekármi intenzívne hľadajú možnosti bezodkladného zabezpečenia alternatívnej nutrície v spolupráci s interným oddelením/onkológom . Výnimkou sú umierajúci klienti v terminálnom štádiu ochorenia.



Ďalšie články od blogera:
Silvia Slobodníková

Páčil sa Vám tento článok? Zadajte svoju E-mailovú adresu a my Vám pošleme E-Mail, keď napíšeme ďalší článok na náš blog.

Webová stránka Ošetrovateľského centra a ZSS Slnečný dom v Humennom Vám pomôže nájsť ten správny druh 24 hodinovej starostlivosti pre Vášho ťažko chorého blízkeho alebo seniora, ktorého zdravotný stav si vyžaduje sociálnu a ošetrovateľskú starostlivosť (Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ZSS pre dlhodobú starostlivosť – Špecializované zariadenie, Zariadenie pre seniorov, Domov sociálnych služieb, prípadne ADOS a mobilný hospic). Vzhľadom na zavedený Systém manažérstva kvality a ISO certifikát ponúkame ošetrovateľskú a sociálnu starostlivosť o Vášho blízkeho na vysokej úrovni. Pre budúcich opatrovateľov realizujeme kurzy opatrovania s výnimočnou prípravou. Náš opatrovateľský kurz prináša účastníkom okrem cenných skúseností a praxe i možnosť uplatnenia – unikátnu kombináciu práce u nás a v zahraničí.